In de regio, dan heb ik het over de gemeente Utrecht, De Bilt en Maarssen, wonen 5100 mensen met dementie, zo weet Alzheimer Nederland ons te vertellen. De kans op het ontwikkelen van deze aandoening loopt op naar mate mensen ouder worden, dat is voor de meeste mensen bekend. Maar wat veel mensen niet weten, is dat bij 7,4% van de mensen met dementie, de diagnose gesteld wordt voor het 65e levensjaar. Als we dit percentage vertalen naar onze regio, dan is te verwachten dat er ongeveer 377 mensen jonger dan 65 jaar zijn die geconfronteerd worden met dementie.

Deze groep mensen krijgt een ziekte die we hebben gebombardeerd tot ‘ouderdomsziekte’, al staan deze jonge mensen nog volop in het leven! In plaats van terug te blikken op hun leven, hebben ze nog een toekomst om naar uit te kijken. Vaak hebben jonge mensen met dementie nog een druk gezinsleven, met studerende of thuiswonende kinderen. Er zijn maatschappelijke verantwoordelijkheden en verwachtingen van de omgeving.

Op alle vlakken kan niet meer voldaan worden aan de standaarden van leeftijdsgenoten en dat levert onbegrip en geregeld ook verwijdering op bij de omgeving. Om maar niet te spreken over het onbegrip wat ontstaat in de periode voor de diagnose…

 

Als we dementie als ouderdomsziekte bekijken, is de ondersteuning ook voornamelijk op ouderen gericht. Dit sluit niet aan bij de vaak actieve houding van jonge mensen met dementie, die actief wil blijven en zich in wil zetten voor de maatschappij.

Tegelijk vraagt deze groep ook een unieke kijk op ondersteuning. Niet alleen de persoon met dementie draagt de gevolgen van de aandoening. Ook een partner en de kinderen moeten hun perspectief op de toekomst bijstellen.
Om toe te werken naar een optimale kwaliteit in de ondersteuning, streven we samen met King Arthur Groep en Onvergetelijk leven naar laagdrempelige betrokkenheid van experts bij deze doelgroep. Op de dag bieden wij de ondersteuning door optimaal aan te sluiten bij de mensen met ieder eigen mogelijkheden en talenten. De schil van experts voegt dan laagdrempelig in. Op die manier kunnen we vroegtijdig signaleren wanneer uitgebreidere ondersteuning nodig is, om de situatie thuis zo lang mogelijk stabiel te houden.

 

We zitten nog volop in de ontwikkelfase en houden jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen!

Heb je vragen, neem contact op!

 

Ik hoop jullie snel meer te vertellen!

Sarah