Historische begraafplaats Zeist

-Een levend monument-

De historische begraafplaats (ook wel Oude algemene begraafplaats) in Zeist is niet zomaar een begraafplaats. Dit is een plek van bezinning, waar het heden verbonden is met de oude tijden.

Het park op de Bergweg, midden in het centrum van Zeist, is aangelegd tussen 1830 en 1890 en tot 1965 werd het als actieve begraafplaats gebruikt. Verschillende elementen (zoals het poortgebouw) kregen een (rijks- of gemeentelijke) monumentenstatus. Toch raakte het park in verval. In het jaar 2000 sloegen inwoners en de gemeente Zeist de handen ineen om de begraafplaats als monument te bewaren. Het poortgebouw werd opgeknapt en er is een mooie tentoonstellingsruimte ontstaan met wisselende tentoonstellingen. Ook werd onderhoud gepleegd aan het park.

Verval hoort bij de historische begraafplaats, maar door te weinig mankracht was er meer verval dan wenselijk. Daarom is Naburen gevraagd om mee te werken aan het onderhoud, om deze historische plek in Zeist te bewaren voor de toekomst!

Op woensdagochtend is een groep van Naburen aan de slag op de begraafplaats. Hier houden we de klimop in bedwang, houden we de paden begaanbaar, verwijderen we mos, helpen we stinzenplanten te verspreiden en verwijderen we afval wat het park in is gewaaid. Een heel fijne, rustige plek om wekelijks aan de slag te zijn!

Hoe ziet het programma er uit?

Iedereen wordt van huis opgehaald, waarna we rond 10 uur starten met koffie en thee op de locatie. De planning van de ochtend wordt doorgenomen en klussen worden verdeeld.  In groepjes gaan we met elkaar aan de slag.

Rond 12.30 uur ronden we de werkzaamheden af en lunchen we met elkaar.

Wanneer de lunch opgeruimd is, maken we ons klaar voor een wandeling in de regio. De wandeling zal ongeveer 3km lang zijn, welke we afsluiten in een restaurantje met een drankje. Rond 15.30 uur sluiten we de dag af en wordt iedereen weer thuis gebracht.

Bij slecht weer voeren we ‘binnen-klussen’ uit, of organiseren we een alternatief programma.

Wil je meer informatie over meewerken op de Historische Begraafplaats? Neem dan contact op!