De Denkbeeldprijs Dementie wordt jaarlijks uitgereikt aan het initiatief wat volgens een gerenommeerde jury een voorbeeld is in het maatschappelijk betrekken van mensen met dementie en hen in hun kracht zet. Stichting Naburen mocht dit jaar op het Nursingcongres deze prijs in ontvangst nemen.

 

Stichting Naburen organiseert in Zeist, Den Dolder, Driebergen en Wijk bij Duurstede dagprogramma’s voor mensen met dementie waar het ‘van waarde zijn voor de maatschappij’ centraal staat. Daardoor zijn momenteel wekelijks 25 mensen met dementie een of meerdere dagen actief op een plek waar ze hun kwaliteiten in kunnen zetten. De focus ligt op datgene wat lukt en waarde toevoegt en dat is voor iedereen anders. Vandaar dat een breed programma aangeboden wordt. Per dag van de week/maatschappelijke locatie, kunnen mensen zich aanmelden. De begeleiding die geboden wordt gedurende de uitvoer van de activiteiten, ligt bij welzijnsmedewerkers en vrijwilligers. 

 

Een plek midden in de maatschappij bieden aan mensen met dementie, resulteert in een hogere kwaliteit van leven voor die persoon. Net als voor iedereen geeft het veel voldoening om van betekenis te zijn voor een ander. Zeker voor de mensen met wie Naburen op pad is, die vaak 24 uur per dag in een afhankelijkheidsrelatie zitten, biedt het ‘van betekenis zijn voor de ander’ enorm veel waarde. Daarbij komt dat de mensen die met Naburen op pad zijn, veelal hun draai niet kunnen vinden in de reguliere dagbesteding. Het thuis blijven levert een grote druk op voor de naasten. De overtuiging is dan ook dat Naburen, door een passend dagprogramma te bieden waarbij de kwaliteiten van de persoon met dementie het uitgangspunt is, bij draagt aan verlate of afgestelde verpleeghuisopname.

 

Niet alleen hebben de dagprogramma’s van Naburen impact op de persoon met dementie en diens omgeving. Door midden in de maatschappij aanwezig te zijn, dragen deze programma’s ook bij aan een positieve beeldvorming over dementie. Een peuter wordt in de bibliotheek voorgelezen door iemand met dementie, iemand die komt oogsten op een zelfoogsttuin wordt begeleid door iemand met dementie, de schoolklas die het natuur-educatiecentrum bezoekt wordt bij het zoeken naar insecten begeleid door iemand met dementie, een nieuwe Nederlander oefent de Nederlandse taal samen met iemand met dementie. Zo wordt het ontmoeten van mensen met dementie veel meer de norm, en kunnen we met elkaar toeleven naar een dementie-inclusieve samenleving.

 

Naburen is op zoek naar betrokken dorpsgenoten, als medewerker, vrijwilliger of donateur. Lijkt het je leuk om betrokken te raken, schroom dan niet om contact op te nemen met Sarah Verkruijssen, info@naburen.com of 06-46867645 of bezoek de website www.naburen.com