Sinds de start van Naburen in april 2021 krijgen we geregeld de vraag van mensen naar een dagprogramma midden in de maatschappij. Wanneer we kennismaken bij deze mensen, kunnen we gelukkig in de meeste situaties aansluiten met een passend dagprogramma waarin de kwaliteiten van de persoon ingezet kunnen worden. Dat is enorm fijn!

Maar dit lukt niet altijd. Laatst maakte ik bijvoorbeeld kennis met een man die heel erg graag al wandelend buiten is. Deze man had totaal geen affiniteit met het werken in de tuin of het oppakken van meer technische klussen. Ook had hij weinig interesse om mensen mee te nemen in zijn kennis over de natuur, omdat hij zich hierover te onzeker voelde. Waar hij wel behoefte aan had was wandelen en contacten met lotgenoten. Helaas lukt het niet meer om zelfstandig wandelingen te ondernemen, omdat hij het risico op het kwijtraken van de weg te groot vindt. Bijna dagelijks trekken hij en zijn vrouw er op uit om wandelingen te maken in de omgeving. Een belasting voor zijn vrouw en zijn behoefte om anderen te ontmoeten die ook met dementie te maken hebben, is nog niet beantwoord.
Ook kennen we bij Naburen een vrouw die door haar de dementie beperkt wordt in het uitvoeren van handelingen. Zo lukt het haar niet meer om brood te smeren, maar kan ze wel degelijk een gesprek voeren en heeft ze een goede conditie. Meedraaien met een dagprogramma gaat wel omdat ze veel positiviteit met zich meebrengt en gesteld is op de sociale contacten, maar het confronteert haar ook met een deel van haar onvermogen. Kortom, dit is niet een ideale situatie.

Juist voor mensen in vergelijkbare situaties starten we een nieuw initiatief: Woensdag Wandeldag. Vanaf 30 augustus 2023 (na de zomervakantie) starten we met dit dagvullende wandelprogramma. Ricky Joore-Daems zal deze dag opstarten, begeleid door een of meerdere vrijwilligers.

Wil je hier meer informatie over dit wandelprogramma, lees het hier!

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger betrokken te raken bij dit wandelprogramma, neem dan contact op!